Hide menu

Biologi vid Linköpings universitet

Här bedriver vi forskning och undervisning om processer inuti levande celler, djurs beteende, hotade arter och ekosystemens funktion. Vi är bland annat intresserade av hur gener styr beteende och kroppsfunktioner hos värphöns, hur dofter påverkar däggdjur och transport av lipider mellan celler. Andra viktiga områden är hur landskap kan planeras för att bevara arter, samverkan mellan växter och djur i grunda sjöar och de vattenrenande egenskaper hos anlagda våtmarker. Forskning kring ekologi och bevarandebiologi sker delvis i samarbete med avdelningen för teoretisk biologi.

Vi utbildar studenter inom biologi-, lärar- och ingenjörsprogram. De får arbeta nära våra forskande lärare och utnyttja kontakter i bland annat Mexico, Bolivia eller Peru när de gör sina examensarbeten. Både kandidat- och masterprogrammen avslutas med ett längre examensarbete. Examensarbetet på masterutbildningen tar ett år. Det ger gott om tid för att fördjupa sig i ett intressant ämne och knyta värdefulla kontakter för framtiden. Studenter med masterexamen är självständiga problemlösare med gedigen naturvetenskaplig träning och stor praktisk förmåga.

Bli biolog

Kandidatprogrammet och masterprogrammen bygger på våra tre starka forskningsområden.
Allt för dig som ska söka
Kurs- och programinformation

Studera utomlands

I år kan du söka MFS-stipendie för fältstudier i ett utvecklingsland. Du behöver inte läsa biologi för att få söka! 

Examensarbete

Masterprogrammen avslutas med ett års examensarbete.
Läs om ett masterprojekt

Intresse för husdjur

Kursen ”Hundens beteendebiologi” är sedan flera år en av de mest sökta på LiU. Även ”Hästens sinnen och beteende” har lockat deltagare från hela landet. 

Visste du att...

...människor är lika mycket beroende av luktsinnet som av synen? Mattias Laska vid IFM Biolog vet mer om luktsinnet.

LiU-nyheter


Responsible for this page: Jordi Altimiras
Last updated: 11/19/14