Göm menyn

Beatrix Agnvall

Doktorand

Magister examen i Biologi 2006, Linköpings Universitet

Doktorand i etologi sedan 2009

Forskningsintressen

Genom att avla på djur som har låg rädsla för människor förändras de i övriga egenskaper på ett sätt som påminner om domesticerade djur. De tama djur som vi har i vår närhet har alla genomgått en process som kallas domesticering. Det skulle kunna liknas vid en snabb evolution, där ett djurs utseende och beteende kan förändras under en relativt sett kort tid. Dessa djur skiljer sig från sina vilda släktingar på en rad olika sätt till exempel finns de i fler färgvariationer, de kan vara både mindre och större är ursprunget, andra kroppsproportioner och skiljer sig även i beteende från de vilda djuren.

Det är omöjligt att veta exakt hur denna process startade men en kvalificerad gissning är att de djur som man avlade på hade en låg rädsla för människor.

I fem generationer har jag därför avlat på höns som antingen har hög eller låg rädsla för människor. På detta sett har jag fått fram två linjer med höns som skiljer sig i hur rädda de är för människor men som även har förändrats på andra sätt. De som har en låg rädsla för människor är till exempel större, socialt dominanta, lägger större ägg och får större avkomma. Många av dessa förändringar korrelerar med de skillnader man ser mellan vilda höns och domesticerade höns. Det som återstår att se i projektet är dels hur stora skillnader det kan tänkas bli med fortsatt avel men även se om hönsens gener har förändrats genom den är selektionen.

Publikationer

Eklund and Jensen, 2011 Domestication effects on behavioural synchronization and individual distances in chickens ( Gallus gallus). Behavioural Processes,Volume 86, Issue 2, February 2011, Pages 250–256.

Agnvall B, Jöngren M, Strandberg E and Jensen P., 2012 Heritability and Genetic Correlations of Fear-Related Behaviour in Red Jungelfowl -Possible Implications for Early Domestication. PLoS ONE, 7 (2012), p. e35162

Kontakt

E-mail: beaek@ifm.liu.se

Besöksadress:
C-huset
Rum 3E:645
Campus Valla


Informationsansvarig: Per Jensen
Sidan uppdaterades senast: 2013-11-06